Buletin informativ – Securitate cibernetică – 9 Septembrie

Malwarebytes România

Potențială vulnerabilitate Apple de tip zero-day

Webz.io, compania care monitorizează bazele de date web, susține că a descoperit o nouă vulnerabilitate Apple de tip zero-day care este tranzacționată pe dark web pentru 2,5 milioane de euro.

Dacă se dovedește existența ei, vulnerabilitatea ar fi a treia de acest tip identificată în ultima lună, pentru remedierea anterioarelor două lansându-se actualizări de securitate la scurt timp după descoperire.

Recentele vulnerabilități dezvăluite în luna august și urmărite ca CVE-2022-32893, respectiv CVE-2022-32894 afectează majoritatea dispozitivelor Apple.


Google lansează o actualizare de urgență a browser-ului Chrome pentru a corecta noua vulnerabilitate de tip zero-day

Vulnerabilitatea de tip zero-day a browser-ului Chrome, urmărită ca CVE-2022-3075, despre care Google a declarat că este exploatată în mod activ, a fost remediată în regim de urgență prin cea mai recentă actualizare de securitate.

Această vulnerabilitate este a șasea de tip zero-day remediată de către Google de la începutul anului până în prezent, anterioarele fiind urmărite ca CVE-2022-0609, CVE-2022-1096, CVE-2022-1364, CVE-2022-2294, respectiv CVE-2022-2856.

Utilizatorilor browser-ului Chrome li se recomandă actualizarea la versiunea 105.0.5195.102 pentru Windows, macOS și Linux, iar utilizatorii browserelor bazate pe Chromium, cum ar fi Microsoft Edge, Brave, Opera și Vivaldi sunt, de asemenea, sfătuiți să aplice remedierile pe măsură ce acestea devin disponibile.


SharkBot și-a făcut din nou apariția în Google Play Store deghizat în aplicații antivirus

SharkBot, numit V2 de către ThreatFabric, apare acum într-o versiune nouă, descoperită de Fox-IT pe data de 22 august 2022, iar aplicațiile în cauză au peste 60000 descărcări și sunt concepute pentru a viza utilizatorii din Spania, Australia, Polonia, Germania, SUA și Austria.

Cea mai nouă versiune a programului malware introduce o funcție de sifonare a cookie-urilor atunci când victimele se conectează la conturile lor bancare.

Alte capacități notabile ale troianului includ injectarea de suprapuneri false pentru a fura  credențialele de conectare ale contului bancar, înregistrarea apăsărilor de taste, interceptarea mesajelor SMS și efectuarea de transferuri frauduloase de fonduri utilizând sistemul automat de transfer (ATS).


Rețeaua botnet MooBot vizează vulnerabilități critice în dispozitivele D-Link

Potrivit unui raport al cercetătorilor Unității 42 de la Palo Alto Network, varianta de botnet malware Mirai cunoscută sub numele de MooBot, descoperită de către Fortinet în decembrie 2021, a reapărut într-un nou val de atacuri care vizează patru vulnerabilități critice în routerele D-Link.

Vulnerabilitățile, urmărite ca CVE-2015-2051, CVE-2018-6530, CVE-2022-26258 și CVE-2022-28958, au fost remediate în urma actualizărilor de securitate lansate de către producător, însă nu toti utilizatorii au aplicat încă patch-urile, iar routerele capturate de către atacatori participă la atacuri DDoS direcționate împotriva diferitelor ținte, în funcție de ceea ce doresc să obțină operatorii MooBot.

Utilizatorii dispozitivelor D-Link compromise pot observa scăderi ale vitezei internetului, lipsă de răspuns, supraîncălzirea routerului sau modificări inexplicabile ale configurației DNS, toate semne comune ale infecțiilor botnetului.

More great articles

Hackerii care atacă companiile prin activități online ale angajaților

Newsweek citează raportul Enduring from Home de la Malwarebytes, care a arătat că douăzeci la sută dintre companiile americane au…

Read Story

Buletin informativ – Securitate cibernetică – 15 Aprilie

Aproape 40% dintre Mac-uri sunt expuse la 2 exploit-uri zero day La 31 martie 2022, Apple a lansat actualizări de urgență pentru macOS…

Read Story

Buletin informativ – Securitate cibernetică – 8 Iulie

Actualizări de securitate pentru Google Chrome Google a lansat noi versiuni pentru Chrome, 103.0.5060.114 pentru Windows, MacOS și Linux și 103.0.5060.71…

Read Story

Informații despre securitate cibernetică

Doriți să fiți informat(ă) cu privire la ultimele noutăți în materie de securitate cibernetică? Înscrieți-vă la buletinul nostru informativ și aflați cum să vă protejați computerul împotriva amenințărilor.

    Arrow-up
    Beneficiază de 50% REDUCERE dacă migrezi de la un antivirus existent la Malwarebytes!
    This is default text for notification bar