Buletin informativ – Securitate cibernetică – 4 Martie

Malwarebytes România

Dacă ești utilizator Android, următoarea informație este pentru tine.

TeaBot se răspândește din nou prin aplicații din Google Play

Conform cercetătorilor de la Cleafy, versiunea din februarie 2022 a troianului bancar TeaBot a evitat măsurile de securitate ale Google Play Store, fiind distrbuit printr-o aplicație numită „QR Code & Barcode – Scanner”. TeaBot vizează utilizatori ai peste 400 de aplicații bancare, de asigurări sau pentru cryptomonede, din mai multe țări, inclusiv SUA, Rusia sau China.

De obicei, TeaBot este răspândit prin aplicații dropper din categoriile „PDF document” sau „QR code scanner”, care sunt plasate pe Google Play Store. Cercetătorii de la Bitdefender au indicat în ianuarie 2022 că o astfel de aplicație a fost descărcată de peste 100,000 de ori înainte de a fi eliminată din magazinul de aplicații.

În urma descărcării, o astfel de aplicație solicită aplicarea unei actualizări false, care duce la instalarea unei alte aplicații găzduită pe GitHub, acesta fiind cea care conține malware-ul TeaBot. Succesul atacului depinde de faptul că utilizatorii trebuie să permită instalări din surse necunoscute.


O nouă tentativă de fraudă care folosește ca tematică situația Ucrainei se propagă în aceste zile pe mail.

Fiți vigilenți cu privire la mesajele prin care se face apel la donații pentru cauza Ucrainei și evitați să furnizați date sau să trimiteți bani, fără o documentare serioasă referitoare la legitimitatea inițiativei. Donați doar cauzelor cu susținere oficială!

Nu furnizați date personale, de autentificare sau de card prin intermediul propunerilor de donare de fonduri venite pe mail, din surse necunoscute sau dubioase. Eventuale plăți efectuate pe site-uri de phishing pot duce la situația în care atacatorii să extragă de la dvs.nu doar bani, ci și date sensibile care pot duce la compromiterea unor conturi.

Sursa: https://dnsc.ro/

More great articles

Buletin informativ – Securitate cibernetică – 16 Septembrie

Microsoft a lansat actualizări de securitate pentru 64 de vulnerabilități  La 13 septembrie 2022, Microsoft a lansat o serie de actualizări menite să corecteze…

Read Story

Buletin informativ – Securitate cibernetică – 1 Aprilie

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) atrage atenția asupra faptului că, începând cu data de 25 martie 2022, este în…

Read Story

Buletin informativ – Securitate cibernetică – 28 Ianuarie

Au reapărut atacurile de tip Phishing folosind identitatea Poștei Române Scenariul propus de atacatori este clasic pentru perioada actuală. Utilizatorul…

Read Story

Informații despre securitate cibernetică

Doriți să fiți informat(ă) cu privire la ultimele noutăți în materie de securitate cibernetică? Înscrieți-vă la buletinul nostru informativ și aflați cum să vă protejați computerul împotriva amenințărilor.

    Arrow-up
    Beneficiază de 50% REDUCERE dacă migrezi de la un antivirus existent la Malwarebytes!
    This is default text for notification bar